Kuchnia

food

SKŁADNIKI

200 - 250 g piersi z indyka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 średnia cukinia
1/2 czerwonej cebuli
1 por
1 średnia marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 szklanka soku pomidorowego lub pomidorów z puszki
2 łyżeczki przyprawy "papryka słodka"
2 szczypty rozdrobnionego chilli
2 łyżeczki przyprawy "Kolorowe zioła do sałatek" Kamis
1/2 łyżeczki przyprawy do indyka
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnej i smażymy krótko, żeby się nie przyrumienił. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i obie papryki. Po chwili dodajemy marchewkę i pora. Dusimy wszystko razem. Dodajemy przyprawę “do sałatek” i paprykę.

W międzyczasie myjemy mięso indyka, dzielimy na dwie części i rozbijamy tworząc cienki płat. Obsypujemy przyprawą do kurczaka i do sałatek i odstawiamy na chwilę.

Uduszone warzywa przyprawiamy odrobiną chilli i zalewamy sokiem pomidorowym. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę na małym gazie.

W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą układamy cienkie plastry cukinii i płat indyka. Wykładamy grubą warstwę warzyw i znowu przykrywamy cukinią i indykiem. Na wierzch kładziemy jeszcze jedną warstwę warzyw.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut. Przed podaniem wierzch zapiekanki posypujemy odrobiną (!) startego parmezanu i posiekaną pietruszką.
http://cookitlean.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation