Kuchnia

kuchnia

Surówka z selera z rodzynkami,surówki na obiad | Blog kulinarny - codojedzenia.pl

Surówka z selera z rodzynkami jest przepyszna, bogata w minerały i witaminy. Jako dziecko nienawidziłam takich dobroci kulinarnych, dzisiaj nie mogę się bez nich obyć.

Do surówki użyłam korzeń selera, ale surówkę można zrobić wykorzystując również nać selera. Rodzynki i kukurydza świetnie komponują się ze smakiem selera.

Surówka z selera pasuje do smażonej ryby lub mięsa. Zawsze robię podwójną porcję, bo za nim trafi na stół to już połowy nie ma!

Rodzynki to mój ulubiony dodatek do surówek. Surówka z białej rzodkwi z rodzynkami czy surówka z białej kapusty z rodzynkami stale goszczą na naszym obiadowym stole.

Oto przepis:

Surówka z selera

Składniki:

na 5 porcji
•1 duży seler
•1 puszka kukurydzy
•garść rodzynek
•2 łyżki majonezu
•2 łyżki gęstego jogurtu
•sól do smaku
•szczypta czarnego pieprzu grubo zmielonego

Wykonanie:
•Obierz i zetrzyj seler na tarce o dużych oczkach.
•Odcedź kukurydzę.
•Wymieszaj wszystkie składniki nie zapominając o rodzynkach z majonezem i jogurtem. Posól i dopraw pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation