Kuchnia

ciasta deserowe

Ciasto orzechowe z brzoskwiniowym kremem z kaszą manną

Składniki
100 g kaszki manny firmy Kupiec
Ciasto:
8 białek
4 żółtka
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów włoskich siekanych
100 g orzechów włoskich mielonych
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
duża puszka brzoskwiń
1 opakowanie budyniu waniliowego
szklanka mleka
szklanka soku z brzoskwiń
cukier do smaku
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
200 g masła


Produkty użyte w przepisie
Kasza manna
Przygotowanie


Ciasto

Białka ubić mikserem, następnie dajać cukier i żółtka dalej ubijając. Na końcu resztę suchych składników mieszając delikatnie łyżką. Dwie blaszki o wymiarach 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia co ułatwi nam późniejsze wyciągnięcie ciasta z blaszek do wystudzenia. Cisto podzielić na dwie części i wylać na wcześniej przygotowane blaszki. Pieczemy przez ok 20 minut w temp. 170°C.

Krem

Mleko wymieszać z sokiem brzoskwiniowym. Część odlać i wymieszania z suchymi składnikami z wyjątkiem kaszy manny. Resztę zagotować. Gdy mleko z sokiem się zagotuje dolać pozostałą część mieszając doprowadzamy do wżenia. Następnie dodajemy kaszę manną stale mieszając. Kiedy masa nabierze konsystencji gęstego budyniu zestawić ją i dodać 4 żółtka. Całość odstawić do przestygnięcia po czym dodajać miękkie masło, pokrojone w kostkę brzoskwinie i mieszamy całość mikserem. Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową nałożyć ją na jedną część ciasta przykrywając drugą. Całość wstawić do lodówki aby stężał krem. Podawać posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation