Kuchnia

sałatki

Sałatka gyros warstwowa


1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa Gyros
1 cebula
4 ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy bez zalewy
6 jajek
20 dag żółtego sera
ketchup i majonez
Wykonanie: Pierś z kurczaka, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawę "Gyros", wymieszać i chwilę jeszcze smażyć. Wystudzić. A w tym czasie pokroić cebulę oraz ogórki w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka ugotować, obrać i pokroić również w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki układać warstwami wg kolejności:

Na dnie szklanej salaterki ułożyć wstudzone kawałki kurczaka. Następnie układać:

cebulę i polać ketchup tworząc kratkę,
następnie ogórki konserwowe i posmarować majonezem,
potem kukurydzę, jajka i posmarować majonezem oraz polać ketchupem w kratkę.
Wierzch sałatki posypać startym żółtym serem.

Uwaga: Do sałatki gyros nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż już w sama przyprawa gyros daje nam smak i aromat pysznej sałatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation