Kuchnia

Chlebki, chałki, precle i inne

Krokiety ziemniaczane

Składniki:

250 g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków
100 g pozostałych z obiadu warzyw (ugotowanych) np. marchewki, groszku, papryki porojonych w drobną kostkę lub twardego sera, pieczarek czy szynki również posiekanych
sól i świeżo zmielony pieprz
10 g mąki pszennej
1 białko lekko ubite, tak aby powstała pianka
bułka tarta
2 łyżki oleju (ja dałam troszkę więcej, ale to już wyszło w trakcie pieczenia)
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mieszamy ziemniaki z pozostałymi resztkami warzyw lub innych składników, aż masa będzie jednolita. Przyprawiamy solą i pieprzem mając na uwadze to, jak przyprawione były ziemniaki i warzywa. Masę formujemy na kształt małych walców.
Na jeden talerz wysypujemy bułkę tartą, na inny mąkę, w osobnej miseczce ubijamy białko, a jeden talerz pozostawiamy pusty.
Małą formę smarujemy na dnie olejem i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Krokieciki obtaczamy w mące, potem w białku a na koniec w bułce tartej, dosyć dokładnie, aby mocno oblepiła krokiecika. Układamy na czystym talerzu.
Formę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i układamy w niej wszystkie krokieciki. Pieczemy je na jednej stronie 10 minut, a następnie przewracamy i pieczemy, aż staną się złociste (ja przewracałam je jeszcze na boki, aby z każdej strony były złociste).
Smcznego!

zrodlo http://kuchniawzieleni.blogspot.be/2013/11/krokiety-ziemniaczane.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation