Kuchnia

Kulinaria

MUFFINKI KORZENNE Z JABŁKAMI I ORZECHOWĄ POSYPKĄ

Składniki na 12 muffinek:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowej
pół szklanki jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
1 jajko
3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Na posypkę:
1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
kilka łyżek cukru demerara

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation