Kuchnia

pychotki

Czosnkowe sznycle z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki

4 udka z kurczaka (górna część)
5 dużych ząbków czosnku
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżeczki przyprawy grill klasyczny
7 łyżeczek oleju
1 jajko
1 łyżka mleka
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Sznycle zrobione z wyluzowanych z kości udek z kurczaka.
Etapy przygotowania

Z udek z kurczaka usunąć skórę i tłuszcz, a następnie wyciąć kości. Czosnek obrać, posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać do niego sól czosnkową, zioła, przyprawę grillową i 7 łyżeczek oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Kawałki mięsa dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i wymieszać z mlekiem. Zamarynowane mięso zamaczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem po 10 minut z obu stron. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć płomień pod patelnią,a mięso zrumienić z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation