Kuchnia

dietetyczne

Dietetyczny krem paprykowo - pomidorowy

Składniki:
- dwie duże, czerwone papryki.
- puszka pomidorów
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- dwie małe cebule
- jeden ząbek czosnku
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- dwie łyżeczki papryki słodkiej
- natka pietruszki lub kolendra do dekoracji.

Opcjonalnie:
- jeden ziemniak, aby zwiększyć gęstość kremu
- łyżka stołowa sera Mascarpone
- kleks gęstej śmietany do dekoracji, lub w wersji dietetycznej jogurt grecki.






Przygotowanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa. Smażymy ok. 3 min. Dodajemy pomidory i bulion. Gotujemy dopóki warzywa staną się miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mascarpone i całość miksujemy w blenderze. Przyprawiamy papryką słodką, solą i pieprzem. Krem rozlewamy do talerzy i dekorujemy natką pietruszki i jogurtem greckim. Jako dodatek, można dodać grzanki z czerstwego, pełnoziarnistego chleba. W tym celu kroimy pieczywo w kostkę i podsmażamy na oliwie, przyprószając pod koniec smażenia papryką słodką. Grzanki wsypujemy do kremu na chwilę przed podaniem, aby nie zrobiły się miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation