Kuchnia

Żarłoooo

Tiramisu
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów podłużnych (200g)
250g serka mascarpone
2 jajka
75g cukru
5 łyżek likieru amaretto
½ filiżanki mocnej kawy posłodzonej i ostudzonej
5g żelatyny
kakao
Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem mikserem. Dalej miksując dodać mascarpone, a następnie amaretto.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
Kawę przelać do płaskiej miseczki. Biszkopty zanurzać na krótko w kawie i układać w naczyniu lub formie prostokątnej (Ja zrobiłam w naczyniu żaroodpornym. Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. Jeśli forma będzie za mała to najwyżej wyjdzie więcej warstw ;)). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Kolejno ułożyć zanurzone w kawie pozostałe biszkopty i resztę kremu.
Gotowe tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz. Przed podaniem posypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation