Kuchnia

DESERY

ZDROWA CHAŁWA DOMOWA


Długo myślałam jak tu zostać przemytnikiem sezamu w diecie Dziecięcia.
Niestety sezam w postaci "po bożemu" nie wchodzi...
a sezamki się przejadły.
:(
Sezam - niedoceniane źródło białka ( aż 20 g w 100 gramach produktu!!!).
Szukasz białka w mleku? 3 gramy... W jogurcie? 3 gramy. W białym serku? 14 gram.
Sezam ma tyle białka w 100 gramach co wołowina i inne mięsa czerwone, drób, wątróbki wołowe i drobiowe, makrela, sardele, okoń, dorsz i śledzie...
Wapń? W porcji sezamu jest go 10 razy więcej niż w takiej samej porcji mleka...
Jeśli dodamy doń owoce goji mamy już prawie eliksir zdrowia i młodości.
:)



Składniki:
sezam niełuskany (100 g)
ksylitol (słód ryżowy lub daktylowy itp)
owoce goji (garść, opcjonalnie)

Wykonanie:
Sezam delikatnie podpraż na suchej patelni (uwaga by się nie zarumienił, bo będzie gorzki!), zmiksuj na pastę z drobinkami (w maszynce do mięsa, wyciskarce ślimakowej lub w młynku). Zmiel jagody goji, dodaj słodu do smaku (u mnie 3 łyżki stopionego na patelni ksylitolu).
Wymieszaj, nadaj wybrany kształt masie i schłodź w folii w lodówce.
Gotowe!
:)


Zdjęcie chałwy przed schłodzeniem. Po schłodzeniu jest bardziej zwarta.
Ciao!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation