Inne

Moje portfolio

speculaas
speculaas zwane ciasteczkami św. mikołaja są bardzo dobrze znane w holandii. w niemczech można dostać przepiękne,wykonane z drewna formy do wyciskania tychże słodkości. .
speculaas nie pachną jak zwyczajne pierniczki, jest w nich aromat, który czyni je wyjątkowymi.

- 3 1/2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
- szczypta zmielonych goździków
- 180 g miękkiego masła
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1/3 szkl. wody
- olej lub cukier puder (do wysmarowania/ wysypania foremki)

do dużej miski wrzuć mąkę, sodę, sól, cynamon, imbir, gałkę, kardamon, biały pieprz, goździki. wymieszaj.
utrzyj masło z brązowym cukrem na lekką, puszystą masę. miksując, dodaj połowę ilości mąki wymieszanej z przyprawami, wlej wodę, a następnie pozostałą mąkę z przyprawami. uformuj z ciasta 3 krążki o grub. 2,5 cm, zawiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
posyp foremki cukrem pudrem lub wysmaruj je olejem (ja zawsze smaruję swoje foremki olejem:).
rozwałkuj ciasto na grubość 6-9 mm. wytnij kawałek ciasta wielkości foremki. wgnieć ciasto w foremkę, przewróć na drugą stronę, przejedź delikatnie wałkiem, odwróć i przenieś na blachę wyłożoną pergaminem. odetnij nożem wystające brzegi ciasta. delikatnie zdejmij foremkę. powtórz to samo, układając ciasteczka w odległości 2, 5 cm. włóż do zamrażarki na godzinę.
rozgrzej piec do 160 st. włóż blachę z ciasteczkami do pieca i natychmiast zmniejsz temp. do 120 stopni. piecz, aż krawędzie ciasteczek nabiorą złotego koloru, 55-65 minut. odstaw na ruszt, niech ostygną. speculaas, przechowywane w przykrytym naczyniu, zachowują świeżość przez tydzień.
smacznego!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation