Kuchnia

Kuchnia

Quesadilla z chili con carne:
• 4 duże placki tortilli (gotowych lub własnych np. pszennych lub razowych)
• farsz mięsny - chili con carne (obecnie zamiast kostki bulionowej dodaję sos sojowy i sos worcestershire po 1 łyżce)
• około 1/3 szklanki tartego sera (do farszu lub do posypania po wierzchu)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• dodatki: np. śmietana, jogurt grecki, guacamole, ulubiony sos np. czosnkowy

Na początek należy przygotować nadzienie chili con carne. Na placki tortilli wykładamy nadzienie, dodajemy ser (lub pozostawiamy go do posypania po wierzchu), składamy na pół lub też rozkładamy nadzienie na jednym placku i przykrywamy drugim. Następnie podgrzewamy: w piekarniku lub w zgrzewarce, na zwykłej patelni lub patelni grillowej. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy quesadillę posypaną serem i oregano. Pieczemy przez około 3 - 4 minut do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation