Kuchnia

zupy

Chłodnik litewski z botwinki | wystarczają na 4 porcje i są tylko propozycją. Pamiętaj, że zawsze możesz eksperymentować.
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Składniki na chłodnik litewski z botwinki

pęczek młodej botwinki z młodymi listkami,
4-6 młode, małe buraczki,
litr maślanki lub kefiru,
pęczek rzodkiewek,
4 ogórki kiszone lub małosolne,
pęczek koperku,
4 jajka ugotowane na twardo,
kilka kropel soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie chłodnika litewskiego z botwinki

1. Umyj starannie botwinkę.
2. Drobno pokrój botwinkę wraz z łodygami.
3. Zetrzyj buraki na tarce (grube oczka).
4. Włóż botwinkę i buraki do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej wrzątkiem tak aby było mniej więcej 1-2 cm wody w garnku. Gotuj nie dłużej niż 5 minut.
5. Schłodź buraki z botwinką.
6. Do schłodzonej botwinki z buraczkami dodaj drobno posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki, ogórki. Zalej maślanką.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Ponownie wstaw do lodówki i schładzaj kilka godzin, tak aby smaki się wymieszały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation