Kuchnia

Torty

TORT CYTRYNOWY :)

Składniki:

Na biszkopt:
- 6 jajek oddzielnie żółtka i białka;
- 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru;
- 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej;
- 1/3 szklaki mąki ziemniaczanej;

Na masę cytrynową:
- miąższ z 2 cytryn;
- skóra z 1 cytryny;
- sok z 2 cytryn;
- 125 g cukru pudru;
- 2 i 1/2 płaskich łyżek skrobi ziemniaczanej;

Na pącz:
- sok z 2 cytryn
- 3 czubate łyżki cukru
- pół szklanki gorącej wody
- 100 ml wódki cytrynowej (lub zwykłej)

Dodatkowo:
- 750 ml - lub więcej śmietany 36%;
- 100 g cukru waniliowego;
- ewentualnie (zagęstnik do śmietany);
- plasterki cytryny do dekoracji;

Wykonanie:

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, boki pozostawić suche.
Białka ubić na sztywna pianę pod koniec dodając cukier puder. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki połączyć, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie patyczkiem sprawdzić czy biszkopt się upiekł, jeśli tak wyjąć go z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60cm. Ostudzić w piekarniku, odstawić na wierzchu by stał się lekko czerstwy.
Przygotować kisiel. Wlać do rondla sok z cytryny, dodać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzać. Mąką ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Dodać do rondla. Gotować do zgęstnienia, nieustannie mieszając (ma powstać gładki kisiel bez posmaku mąki, w razie konieczności dolać wodę i dalej mieszać podgrzewając). Do masy wrzucić drobno pokrojony miąższ 2 cytryn (bez białych błon) i delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać. Dobrze ostudzić.
Następnego dnia.
Przygotować poncz rozpuszczając cukier we wrzącej wodzie. Dodać sok z cytryny, wódkę i ewentualnie wodę (jeśli lubimy mokre torty). Poncz ostudzić powinno go być minimum 300 ml.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy (ewentualnie z zagęstnikiem).
Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Połowę masy cytrynowej rozłożyć nasączonym biszkopcie, rozsmarować - ułożyć warstwę śmietany - docisnąć drugim krążkiem, powtarzając czynność z masą i śmietaną. Ostatni krążek nasączyć ponczem posmarować śmietaną (boki również). Środek tortu wyrównać. Z pozostałej bitej śmietany zrobić 12 różyczek, obok każdej z nich ułożyć pół plasterka cytryny.
Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po kilku godzinach od przyrządzenia.

Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation