Kuchnia

kuchnia

DANIE WYRÓŻNIONE PRZEZ JURY MASTERCHEF
Hamburger wołowy z karmelizowaną cebulą, korniszonem, sałatą, pomidorem,
sosem pomidorowym i majonezem
SKŁADNIKI na 2 porcje:
ok. 400 g antrykotu wołowego
1 szalotka
1 łyżka musztardy Dijon
sos Worcestershire
sól, pieprz czarny młotkowany

150 ml ketchupu
1 łyżeczka zielonego pieprzu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 cebula
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
4 liście świeżej sałaty
1 duży pomidor
kilka korniszonów
majonez
sól morska i pieprz
2 bułki pszenne do hamburgerów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Antrykot wołowy (należy wybrać z taki dłużą ilością tłuszczu, powinno być go 20%) mielimy w maszynce do mięsa razem z szalotką. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcester oraz musztardą Dijon. Ugniatamy chwilę z odrobiną zimnej wody, w celu zawiązania włókien kolagenowych. Formujemy dwa burgery, o średnicy około 1 cm większej od bułki. Mój hamburger wysoki był na ok 2 cm.

Przygotowujemy sos pomidorowy: mieszamy ketchup z zielonym pieprzem i natką pietruszki.

Cebulę kroimy w cienkie talarki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posypujemy cukrem, pod koniec dodajemy odrobinę octu. Hamburgery smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z każdej strony po ok 3-4 min.

Bułkę przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku. Na dolną połowę wykładamy skarmelizowaną cebulę, usmażonego burgera, na niego korniszony, sos z ketchupu, świeże pomidory posypane świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Wieńczymy świeżą sałatą, majonezem i górną połową bułki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation