Kuchnia

Przepisy

Coś na słodko
#CzekoladoweLove ♥

Biszkopt kakaowy (tortownica 24cm):
•8 jaj
•1 1/2 szklanki cukru
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•1 1/2 szklanki mąki pszennej
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•4 pełne łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka i wymieszać mikserem. Mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem wymieszać, przesiać i wmieszać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 180ºC około 45 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z formy. Całkowicie wystudzić, następnie przeciąć na 3 blaty.



Krem ciasteczkowy:

•180g gorzkiej czekolady
•600 ml śmietany 30%
•Wafelki kakaowe (ok. 50g)
•Cukierki "Białe Michałki" - kilka sztuk
•Orzechy laskowe
Połamaną czekoladę podgrzewać ze śmietaną i mieszać aż do powstania jednolitej masy. Pozostawić do wystudzenia na kilka godzin. Ubijać śmietanę i wsypać pokruszone wafelki, pokrojone cukierki i podprażone orzeszki. Wstawić do chłodnego miejsca.



Dodatkowo:

•Konfitura z czarnej porzeczki
•Batoniki KitKat (ok. 15 opakowań)
•M&M's z ryżowym wnętrzem
•Cake pops'y

Przygotowanie:

Pierwszy blat posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć 1/3 kremu. Kładziemy drugi blat i postępujemy, tak jak poprzednio. Kładziemy trzeci blat i smarujemy cały tort pozostałym kremem. Dookoła kładziemy KitKaty, a na wierzch wysypujemy M&M'sy. Możemy również ozdobić tort cake popsami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation