Kuchnia

ciasta

Chlebek bananowy

Składniki:
- mąka pszenna [2 szklanki]
(przesianej),
- śmietana kwaśna [0.5 szklanki]
(można użyć też maślanki),
- jajka [2 szt.] (roztrzepane)- banan
[3 szt.] (średniej wielkości,
dojrzałe, rozgniecione),
- cukier [1.5 szklanki],
- olej [0.5 szklanki],
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
(płaska),
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
(płaska),
- sól [1 szczypta]
- ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka]
(lub 16 g cukru waniliowego,
ewentualnie aromat waniliowy).

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
W misce roztrzepujemy jaja, dodajemy smietanę, olej, ekstrakt i rozgniecione banany. Łączymy wszystko trzepaczką.
W innej misce łączymy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
Masę jajeczną wlewamy do suchych składników. Mieszamy wszystko do połączenia skladników, minutę.
Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 65-70 minut. Radzę sprawdzić patyczek, jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.
Ciasto po częściowym ostygnięciu wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.
Smacznego!
*Składniki na formę 31x13cm
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation