Kuchnia

Napoje-drinki

Koktajl egzotyczny

Składniki na 4 szklanki (około 1500 ml koktajlu):

pół dużego ananasa (albo jeden mały),
mango,
3 pomarańcze,
kilka kostek lodu (opcjonalnie).


Wykonanie:

Obieramy ze skórki ananasa, mango i jedną pomarańczę. Dzielimy je na mniejsze cząstki. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok za pomocą wyciskarki do owoców. Rozdrobnione owoce, sok z pomarańczy oraz kostki lodu umieszczamy w blenderze koktajlowym i miksujemy przez około 3 minuty.
Szklanki z koktajlem możemy ozdobić plasterkami pomarańczy.


[Zbyt duża ilość całych pomarańczy może nadać koktajlowi lekko gorzki posmak białych skórek i błonek oraz większą gęstość, ale jeśli chcecie zachować bogactwo witaminy C, P oraz flawonidów, które znajdują się także w tych białych elementach, darujcie sobie wyciskanie soku za pomocą wyciskarki i zmiksujcie trzy całe pomarańcze. Wtedy warto dać więcej kostek lodu, aby koktajl nie był zbyt gęsty.]
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation