Kuchnia

Kulinaria

Kostka kajmakowa

Dziś kolejne proste ciasto, a przy tym bardzo smaczne. Delikatny i wilgotny biszkopt, a na nim kajmakowa masa z kremówki i jogurtów greckich. Całość zwieńczona polewą z białej czekolady. Kto lubi karmelowe smaki będzie zadowolony. :)

Ciasto
Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka octu
Jajka(całe) ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, wlać olej i sodę.
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę(przy ostatniej dolać ocet) i mleko(z rozpuszczoną w nim kawą). Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w 180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Ciasto urośnie z górką, więc ostrym nożem należy je wyrównać po całkowitym wystudzeniu.

Po wyrównaniu nasączyć go posłodzonym kakao(ok. 200ml płynu).



Krem kajmakowy
Składniki:
350g zimnej śmietanki 36%
600g jogurtu greckiego
400g masy kajmakowej
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
łyżka kakao
1/3 szklanki brązowego cukru
Śmietankę ubić na sztywno, jogurt zmiksować z cukrem, kajmakiem, kakao i rozpuszczoną żelatyną.
Za pomocą łopatki lub na wolnych obrotach miksera wmieszać ubitą śmietankę. Masę wylać na nasączony biszkopt, przykryć i schłodzić w lodówce ok. 3-4 godzin, aż stężeje.



Polewa z białej czekolady
Składniki:
100g białej czekolady
50g masła
3 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
łyżka miodu
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszając masę co kilka sekund bo błyskawicznie może się przypalić.

Na schłodzone ciasto wylać polewę, schować do lodówki aby zastygła.
Kroić w kostki, a każdą z nich dekorować orzeszkiem ziemnym.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation