Kuchnia

Ciasta

Eklerki z kremem

Środki eklerek dodatkowo można posmarować cieniutką warstewką dżemu malinowego. Będą pyszne. Sprawdź przepis!


Przekąski
Sałatki
Przetwory
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Kuchnie świata
Gwiazdy gotują
Słownik kulinarny
Porady
Książki kucharskie

Polki.plPrzepisyDesery Artykuł

Pin It

Eklerki z kremem
Tagi: desery ciastka eklerki ptysie krem

Środki eklerek dodatkowo można posmarować cieniutką warstewką dżemu malinowego. Będą pyszne. Sprawdź przepis!
Eklerki z kremem

Eklerki z kremem
fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 50 min * 1 sztuka – ok. 320 kcal
Składniki na 6–8 sztuk eklerków z kremem:

250 ml wody
5 jajek
10 dag masła
cukier wanilinowy
20 dag mąki
500 ml śmietanki 36-proc.
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Sposób wykonania eklerków z kremem:

Zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Do wrzątku wsyp całą mąkę i mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu, aż powstanie masa odrywająca się od ścianek garnka.
Zestaw z ognia. Lekko przestudź. Następnie, mieszając łopatkami miksera, do ciasta dodawaj po 1 jajku.
Lśniące ciasto umieść w szprycy i za jej pomocą na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 6–8 równych pasków ciasta. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st. przy włączonym termoobiegu. Jeszcze gorące ciastka rozetnij poprzecznie.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Przełóż eklerki. Oprósz cukrem pudrem.

Ja osobiscie uwielbiam z kremem bezowym z malinami ...

Przepis pochodzi
http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_artykul,10024235.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation