Kuchnia

Potrawy

Kiełbaski w cieście francuskim

Składniki:

ok. 250-300 g mięsa mielonego wieprzowego
3-4 frankfuterki (bez skóry)
ok. 100 g boczku surowego wędzonego pokrojonego na drobne kawałeczki i podsmażonego
1 cebula posiekana drobno i podsmażona na oliwie
pół pęczku natki pietruszki
1 żółtko
1 ząbek czosnku drobno posiekany
ok. 30 g bułki tartej
pół jabłka (zielonego lekko kwaskowatego)
płat gotowego ciasta francuskiego
sól, pieprz
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami wody
sezam do posypania

Mięso mielone mieszamy z rozdrobnionymi kiełbaskami (ja włożyłam do malaksera i dokładnie zmiksowałam, aż składniki się połączyły).
Następnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pietruszkę, żółtko, pół jabłka startego na tarce, podsmażony boczek, wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. Wzdłuż dłuższej krawędzi układamy farsz i zwijamy jak roladę. Wkładamy ją do lodówki na ok. 30 minut, aby schłodziła się. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyjmujemy, tniemy na mniejsze kawałki, smarujemy wierzch roztrzepanym z wodą jajkiem i posypujemy sezamem.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.
Wyjmujemy, podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation