Kuchnia

śniadanie

Dietetyczne placki z borówkami

Składniki
jajka, 2 sztuki
sól, 1 szczypta
oliwa, 1 łyżka
jogurt grecki light, 200 gram
serek Bieluch light, 40 gram
mąka pszenna, 120 gram
proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
borówki amerykańskie, 120 gram

Sposób przygotowania
1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z dodatkiem soli. Żółtka wymieszać z oliwą, jogurtem i serkiem. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Krótko mieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać. To samo zrobić z borówkami.

2. Nakładać po 1 łyżce ciasta na 1 placuszek. Smażyć na bardzo delikatnym ogniu z obu stron na złoty kolor bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającym dnem.

3. Podawać z ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi około 14 małych placuszków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation