Kuchnia

yammie

składniki:

Spód:
150 g herbatników
70 g masła
1 łyżka kakao

Masa serowa:
500 g sera ricotta
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
3 łyżki cukru pudru
330 g śmietany kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny

Wierzch:
300-400 g wiśni
1 galaretka wiśniowa

Spód: Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Herbatniki z kakao zmiksować w malakserze i wymieszać z masłem. Tortownicę 21 cm wyłożyć na spodzie folią spożywczą i zamknąć obręcz. Na dno wysypać herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Wstawić tortownicę do lodówki.

Masa serowa: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka i zostawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Ricottę zmiksować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 6 łyżkach gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Gdy czekolada będzie jeszcze lekko ciepła dodać do ricotty i całość zmiksować. Następnie wlać żelatynę i ponownie ubić mikserem. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą śmietanę i mieszać delikatnie łyżką, aż do połączenia się w jednolitą masę. Masę serową wyłożyć na przygotowany spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki do stężenia.

Wierzch: Wiśnie opłukać i wydrylować. Odsączyć na sitku z nadmiaru soku. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie już delikatnie żelowata, dodać do niej wiśnie i wymieszać. Galaretkę z wiśniami wyłożyć na zastygnięty sernik i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation