Kuchnia

bistro

NALESNIKI OTREBOWE.

Zdrowe i mocno sycące naleśniki. Przygotowuję się je dość szybko, bez problemu smażą się na teflonie bez tłuszczu. No i najważniejsze - są bardzo smaczne. Można wykorzystać dowolne nadzienie. U mnie naleśniki na słodko, ale myślę, że na słono byłyby równie dobre.


Składniki (na 3 naleśniki)

8 łyżek otrębów owsianych
60 ml mleka (1/4 szklanki)
40 ml wody gazowanej (1/6 szklanki)
1 jajko
pół łyżki oleju



Otręby zmielić (użyłam blendera). Jajko potraktować mikserem. Dodać zmielone otręby i połączyć. Dodać mleko i olej. Dokładnie zmiksować. Masę zostawić na około 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie dolać wodę i połączyć ją z masą. Patelnię teflonową rozgrzać (można nalać odrobinę oleju i rozetrzeć go ręcznikiem papierowym, choć według mnie najlepiej się smażą na suchym teflonie). Gdy patelnia będzie odpowiednio rozgrzana, nalać na nią chochelkę ciasta i bardzo szybko rozlać je po powierzchni patelni (ciasto jest dość gęste i szybko ścina się pod wpływem ciepła). Smażyć do zrumienienia z obu stron.

Przepis pochodzi z bloga Kubełek Smakowy. Tam też możecie znaleźć oryginalną wersję, pod nazwą Pełnoziarniste naleśniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation