Kuchnia

Ciasta

Przepis na tort serce
Czas: ok. 1 godzina
Ilość porcji: 22 cm forma (20-23 cm max!), ok. 10-12 porcji
Składniki
biszkopt na tort:

5 jajek
1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
krem do tortu i przełożenie:

350 g śmietany kremówki
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
ok. 300 g twarożku
ew. 1 łyżka żelatyny rozp. w 1/3 szkl. wrzątku
sok z 1 cytryny + woda
dżem
Moje porady
ustawienia piekarnika – by biszkopt się nie przypalił
jak wybrać barwniki i jakimi naturalnymi barwnikami zastąpić te sztuczne
co zrobić jak bita śmietana się rozwarstwi
Przygotowanie – wersja ilustrowana

Krok 1.
Przygotowanie zaczynam od ubicia piany z białek z cukrem na sztywno. Dodaję żółtka, mąki, cukier waniliowy lub aromat i barwnik. Miksuję na niskich obrotach.


Krok 2.
Tortownicę 20-23 cm wykładam papierem do pieczenia tylko na dnie i wykładam ciasto.

Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 35 minut do suchego patyczka.


Krok 3.
Wystudzony biszkopt dzielę na trzy części.

Z papieru wycinam serce i przykładając taki szablon wycinam serce.


Krok 4.
Ubijam śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodaję serem i wystudzoną żelatynę i mieszam.


Krok 5.
Biszkopt pierwszy kładę, nasączam sokiem z cytryny zmieszanym z wodą, na to kładę dżem a na to krem. Potem znowu biszkopt, nasączenie, dżem i krem. Ostatni biszkopt tylko nasączam i smaruję kremem.


Krok 6.
Smaruję też boki tortu.

Skrawki po wycinaniu serca kruszę i dekoruję boki i robię serce na wierzchu.

Chowam tort do lodówki na całą noc, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation