Kuchnia

Kuchnia

Mus czekoladowy

http://radoscjedzenia.com/mus-czekoladowy/

Składniki:

•225 g gorzkiej czekolady
•2 łyżki brandy lub rumu
•4 łyżki wody
•30 g miękkiego masła
•3 duże jajka, osobno białka i żółtka
•40 g cukru
•125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.

W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.

Do masy czekoladowej po kolei wbijać zółtka, miskując na zmianę z połową masy z ubitych jajek, dla rozluźnienia.

W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.

Gotową masę włożyć do ok. 6-7 małych miseczek. Ja użyłam kokilek o średnicy 7,5 cm. Masy wystarczyło mi na 7 miseczek. Nakryć przezroczystą folią do żywności, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation