Kuchnia

Pierogi

Pierogi z mięsem

Potrzebujemy:

Na ciasto:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
3 żółtka
350 g mąki pszennej
szczypta soli

Nadzienie:
1 cebula
3 łyżki masła
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka majeranku
1 jajko

Sposób przygotowania:
1. Obrać cebulę i posiekać drobno. Rozpuścić masło na patelni i zeszklić lekko cebulę doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Po chwili dodać mięso i smażyć ok. 5 minut często mieszając. Odstawić farsz na czas przygotowywania ciasta.
2. Rozkruszyć drożdże w mleku z dodatkiem cukru. Odstawić na 15 minut. Wymieszać przesianą mąkę z solą, uformować kopiec i zrobić w nim wgłębienie. Nalać do środka rozczyn drożdżowy i wymieszać. Następnie cały czas mieszając dodawać żółtka i masło. Wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa, nieklejąca się do rąk.
3. Uformować z ciasta kulę, zakryć wilgotną, bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Rozgrzać piekarnik i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto cienko i wyciąć z niego koła średnicy 8cm. Nakładać na każde kółko po1-2 łyżki farszu i sklejać ciasto zamykając szczelnie farsz w środku.
4. Surowe pierogi ułożyć na blasze w niewielkich odstępach i posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika na 30 minut i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation