Kuchnia

chef

Spaghetti z krewetkami, w sosie z białego wina z zieloną pietruszką, czosnkiem i suszonymi pomidorami.
Składniki:

250 g krewetek tygrysich, surowych i obranych
300 g świeżego, jajecznego makaronu spaghetti
200 g suszonych pomidorów (miękkich), odsączonych z oliwy
3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
100 ml białego, wytrawnego wina
1 łyżka masła
sól morska i biały pieprz
2 łyżki płatków parmezanu
1 pęczek zielonej pietruszki, drobno posiekany
Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przykrywamy, żeby nie wystygł.
W dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i podsmażamy przez 2 - 3 minuty.
Dodajemy krewetki i smażymy przez 3 - 4 minuty mieszając od czasu do czasu.
Dolewamy wino i gotujemy 5 - 6 minut, aż sos lekko się zredukuje.
Dodajemy suszone pomidory, doprawiamy solą i białym pieprzem, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Przekładamy ugotowany makaron na patelnię, posypujemy pietruszką, całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż makaron będzie gorący.
Dekorujemy płatkami parmezanu, serwujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation