Kuchnia

Moje gotowanie

ŚWIEŻA MAKRELA SMAŻONA Z CEBULKĄ, CZOSNKIEM I NATKĄ PIETRUSZKI

Robiąc dzisiaj zakupy, Mr G wypatrzył świeżą makrelę.

Ciekawość jak smakuje ( gdyż do dzisiaj jadłam ją tylko w wersji wędzonej ;) ) zwyciężyła i rybka wylądowała w naszym koszyku.
Makrelę przygotowaliśmy w połączeniu z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki, wyszła wyśmienicie!

Składniki:

2 świeże makrele
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
świeża natka pietruszki
sól, pieprz i pieprz ziołowy
cytryna
oliwa z oliwek
2 korby kukurydzy
frytki, lub jakikolwiek dodatek, w zależności kto co lubi ;)
mąka
masło
Rybkę należy wypatroszyć i odciąć główkę. Następie umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem przyprawiamy z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny.

Cebulę kroimy w półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę i razem z natką pietruszki kładziemy we wewnątrz naszej makreli.

Tak przygotowana rybę odstawiamy na około 30 minut.

Po upływie czasu makrelę należy oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie przez ok 3-4 minuty z każdej strony.

Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Po wyjęciu z wody smarujmy masłem i solimy.

Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami.

Rybka smakuje naprawdę wyśmienicie ;)

BON APPETIT!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation