Kuchnia

lekkie jedzonko

PIERŚ Z INDYKA Z WARZYWAMI
Składniki:
-500 g piesi z indyka
-1 seler naciowy
-1 cukinia
-1 por
-1 papryka żółta
-1 papryka czerwona
-1 puszka pomidorów pelati
-50g masła
-oliwa
-pieprz biały i czarny mielony, przyprawa do indyka (Prymat), zioła prowansalskie, sól morska

Wszystkie warzywa kroimy w paski długości około 4cm. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pora i selera, dodajemy odrobinę wody i dusimy aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy paprykę i doprawiamy warzywa (zioła prow, sól, biały pieprz). Po kilku minutach dorzucamy cukinię.

Indyka przyprawiamy (biały pieprz, przyprawa do indyka, zioła prow, sól), podsmażamy na patelni z obu stron kilka minut, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy tłuszczem de smażenia i pieczemy w 180-190 12-13min.

Pomidory przekładamy do miski i rozgniatamy, dodajemy do warzyw, mieszamy i smażymy kilka minut (można dolać wody jeśli potrawka jest zbyt gęsta), dodajemy odrobinę masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation