Kuchnia

Kuchnia

Słodka tarta bananowa
Składniki

Forma do tarty ok. 24 cm.
250 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
50 g miękkiego masła
4 banany
250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
Etapy przygotowania

1
Herbatniki mielimy w mikserze na drobne okruchy, a następnie dodajemy masło i łączymy składniki. Tak przygotowane ciasto, przekładamy do wysmarowanej masłem formy do pieczenia tart, dociskając dna. Kruchy spód owijamy w folię i schładzamy w lodówce (ok. 4-5 h).
2
Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając cukier puder. Masę kajmakową podgrzewamy w średnim rondlu. Na schłodzony spód ciasta przekładamy ostudzony kajmak, następnie pokrojone w plastry banany i przykrywamy ubitą śmietaną. Warto przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.
3
Komentarz: Zamiast spodu z ciastek, możemy sami przygotować kruche ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation