Kuchnia

⇒ SERNIK ⇒ SŁODKIE SZALEŃSTWO » ☕️ …✽

Sernik jogurtowy na zimno z borówką amerykańską

Składniki:

tortownica o średnicy około 23 cm

Sernik:

750 g jogurtu greckiego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
130 g cukru pudru
24 g żelatyny w proszku
200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
350 g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
Polewa:

125 g serka mascarpone
1,5 łyżki borówek
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Sernik: W dużej misce mieszamy jogurt (w temperaturze pokojowej), ekstrakt waniliowy i przesiany cukier puder. Odkładamy na bok.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodajemy do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i dokładnie mieszamy. Nie powinno być w niej grudek. Gdyby jednak się pojawiły, lekko podgrzewamy ją w mikrofali lub nad parą wodną, ale nie gotujemy. Ponownie dokładnie mieszamy. Całość dodajemy do pozostałej masy jogurtowej. Mieszamy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Przedkładamy do masy jogurtowej i mieszamy. Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia (pamiętajmy, że szybko tężeje). Dodajemy borówki amerykańskie. Jeśli są zamrożone, najpierw je rozmrażamy i osuszany ręcznikiem papierowym. Łączymy je z masą jogurtową.
Spód formy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypełniamy ją masą z wmieszanymi borówkami.
Schłodzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.
Polewa: wszystkie składniki miksujemy blenderem. Rozsmarowujemy po wierzchu sernika.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation