Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta dyniowa z boczkiem i orzechami włoskimi

Kruche ciasto:
200g mąki pszennej (polecam krupczatkę)
100g zimnego masła (prosto z lodówki)
2 łyżeczki cukru
ok. ½ łyżeczki soli
1-2 łyżki bardzo zimnej wody

Mąkę i masło wrzucić do malaksera (lub do robota kuchennego, lub wyłożyć na stolnicę). Miksować (lub posiekać nożem), aż do pojawienia się małych grudek. Dodać cukier i sól – znów króciutko zmiksować. Dodając po 1 łyżce zimnej wody – zagnieść szybko ciasto (powinna powstać zwarta kula).
Uformować z ciasta wałek o grubości ok. 4-5cm. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

Farsz:
ok. 350g dyni o suchym miąższu (u mnie hokkaido) – waga po wypestkowaniu
150g boczku wędzonego
1 nieduża cebulka
1 łyżka oleju
2 łyżeczki mielonego kuminu
sól, pieprz do smaku
ok. 60g wyłuskanych orzechów włoskich

Mikstura:
100 ml słodkiej śmietanki 18%
2 rozkłócone jajka
sól, pieprz do smaku

Dynię oczyścić, usunąć pestki (dyni hokkaido nie trzeba pozbawiać skórki, inne odmiany – obieramy) i pokroić niezbyt dużą kostkę. Boczek pokroić w cienkie plastry(lub kosteczkę), a cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i krótko podsmażać boczek. Dodać cebulę i często mieszając – zeszklić. Następnie dorzucić pokrojoną dynię i kumin. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, wmieszać grubo posiekane orzechy i pozostawić do przestygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180st.C. Przygotować foremki: wysmarować masłem lub spryskać olejem.
Schłodzone kruche ciasto podzielić na 4 równe krążki. Każdy z nich rozwałkować cienko do średnicy o 3-4 cm większej niż wymiar naczynek do pieczenia. Wyłożyć ciastem foremki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec „na biało” przez ok. 15 min. (można w tym celu ułożyć na wierzchu większe okręgi papieru do pieczenia i wsypać np. suszoną fasolę; po podpieczeniu spodów zdejmujemy papier wraz z obciążeniem).
Wszystkie składniki mikstury wlać do kubeczka i dokładnie wymieszać.
Na podpieczone spody rozłożyć przestudzone nadzienie, oraz zalać każdy z nich ¼ częścią przygotowanej mikstury.
Ponownie włożyć foremki do piekarnika i zapiekać ok. 30-35 min., aż masa się zetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation