Kuchnia

Obiady

Makaron ze szpinakiem i serem gorgonzola
Składniki:

200-300 g Szpinak ilość dowolna
40-50 g Makaron razowy (tutaj jęczmienny)
30-40 g Cebula
2-3 Ząbki czosnku
20 g Ser gorgonzola
30 ml Jogurt naturalny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
5 g Ser Parmezan
Pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, ewentualnie czosnek granulowany

Makaron wrzucamy do gotującej wody i gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu. W tym czasie na średnio rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek i cebulkę, gdy cebula będzie zeszklona dodajemy szpinak. Podsmażamy szpinak do czasu, aż zmięknie. Gdy ze szpinaku odparuje już woda dodajemy odrobinę sera gorgonzola, gdy ser się roztopi dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, gałkę muszkatołową, ewentualnie odrobinę soli, ale ser jest słony sam w sobie więc myślę że nie ma takiej potrzeby. Wszystko mieszamy, już nie gotujemy aby jogurt się nie zważył, dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy, na koniec można posypać starym parmezanem, ale tak odrobinę tylko do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation