Kuchnia

kuk buk na słodko

CIASTO BANANA-TOFFI

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki mąki

- 4 łyżki cukru

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, połączyć, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 170 st. C.



Składniki na masę bananową:

- 1 litr nektaru bananowego

- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

- 3 łyżki cukru

- 200 g masła



Dodatkowo:

- 1 puszka masy krówkowej o smaku truflowym

- 4 banany

- 500 g śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 śmietan - fixy

- starta czekolada do posypania ( trochę gorzkiej, trochę mlecznej )



W 1 szklance nektaru rozmieszać budynie z cukrem, pozostały nektar bananowy zagotować, na gotujący wlać mieszankę budyniową. Pogotować do zgęstnienia, zestawić z ognia, dodać pokrojone na kawałeczki masło, wymieszać, aż masło się rozpuści. Przestudzić.

Masę krówkową rozmiksować, rozsmarować na przestudzonym biszkopcie. Na krówce poukładać pokrojone w grubsze plasterki banany, ( można skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały ). Na banany wylać masę budyniowo - bananową, schłodzić.

Śmietanę ubić z pudrem i śmietan- fixami, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą. Przechowywać w lodówce.



Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation