Kuchnia

Obiady

Pyszna tarta z porem i pieczarkami z kremowym sosem na kruchym cieście.

Składniki:

200 g mąki
pół kostki masła
kilka łyżek wody
szczypta soli
odrobina cukru

Makę

Farsz:

kilkanaście pieczarek
duży por
sól, pieprz
olej lub masło

Sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
15 dag żółtego sera
pietruszka
sól, pieprz

Ciasto:
Mąkę zagniatamy z masłem ( rozdrobnionym na kawałki, dodajemy wodę, sól, pieprz.Formujemy ciasto.Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Pieczarki podsmażamy, dodajemy por sparzony wrzątkiem, przyprawiamy, dusimy do miekkości.

Kruche ciasto rozkładamy na formie od tarty.Pieczemy około 15-20 min.w temp.200 st.

Przygotowujemy sos:
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę oraz mleko, mieszamy cały czas.Doprowadzamy do wrzenia.Sos już powinien zgęstnieć.Dodajemy ser, pietruszkę, sól, pieprz.

Na kruchy spód wykładamy farsz,rozprowadzamy sos.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temp.200 st.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation