Kuchnia

dla ZDROWIA i SMAKU

Chleb otrębowy (dieta Dukana)

Składniki (2 małe bochenki):

- 2 szklanki otrąb owsianych
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
- 1 serek wiejski lekki ( 150g)
- 250 ml maślanki naturalnej
- 4 jajka
- szczypta soli
- pół szklanki skrobi kukurydzianej (maizeny)





Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Serek wiejski rozetrzeć ( żeby nie było grudek) i zmiksować go z żółtkami i maślanką. Płynną masę wlać do suchych składników i dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do gęstej masy. Dwie małe keksówki (19x10) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć w nie ciasto. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec chleby 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation