Kuchnia

smacznie

Sernik waniliowy na migdałowym spodzie
składniki na spód

100 g ciasteczek pełnoziarnistych
40 g mielonych migdałów
40 g masła

składniki na masę serową

500 g trzykrotnie mielonego twarogu tłustego lub półtłustego
250 g mascarpone
100 ml kremówki
3 jajka
200-250 g drobnego cukru do wypieków
ziarenka z 2 lasek mięsistej wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej

do podania

7-8 sztuk kulek z mascarpone i białą czekoladą
ew. mielone migdały do obsypania


Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek, dodać migdały. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie do dnie.
Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Im dłużej stoi w lodówce, tym lepszy. Z powodzeniem można go upiec 2-3 dni przed planowanym podaniem. Po wyjęciu z tortownicy boki można obsypać mielonymi migdałami, na wierzchu udekorować kulkami orzechowymi kulkami z mascarpone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation