Kuchnia

Mix wypiekow

Składniki:

-3 jajka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1,5 szklanki maki tortowej,
- 2 łyżki wrzącej wody,
- 8 dag masła w temperaturze pokojowej,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ok. 15 śliwek węgierek.

Sposób wykonania:

Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru. Osobno ubijamy białka z drugą połową cukru na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy wrząca wodę, lekko mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mleko. Całość wyrabiamy. Na koniec dodajemy miękkie masło, utarte żółtka z cukrem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione, łączymy je z ubitą pianą z białek i delikatnie łączymy składniki. Ciasto przekładamy do dość dużej (ok.30 cm), okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki wydrążonych śliwek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu, placek posypujemy lekko cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation