Kuchnia

bio

przepis:
1 żółtko
3/4 szklanki oleju - najlepiej słonecznikowego
0,5-1 łyżka soku cytrynowego
szczypta soli
łyżeczka musztardy

Składniki muszą mieć taką samą, pokojową temperaturę.
Żółtko musi pochodzić z bezwzględnie świeżego jajka - najlepiej od kury "wiejskiej".
I się uda!

Zaczynam od wbicia żółtka do miski. Dodaję sól i sok z cytryny, mieszam dokładnie.

Zaczynam kręcić żółtko metalową trzepaczką (w kształcie gruszki), dodaję kilka kropli oleju i energicznie kręcę w jedną stronę. Po dodaniu kilku łyżek oleju, zwiększam ilość wlewanego oleju - może się teraz lać cienkim strumieniem.

Oleju dodaję jednak tylko tyle, ile może się od razu połączyć z masą znajdującą się w misce.

Sos, na skutek kręcenia, zamienia się w gęsty, kremowo-aksamitny majonez.

Kiedy wchłonie cały olej, kręcę jeszcze chwilę, aż uzyska odpowiednią gęstość (im się dłużej kręci, tym majonez bardziej gęstnieje). Doprawiam do smaku musztardą, ewentualnie solą i sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation