Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

rajski batonik. składniki na około 25 kulek:200 g wiórków kokosowych
100 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 70 g masła opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego 200 g mlecznej czekolady (mi wystarczyło około 130 g) w naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. w małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać.
z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę. rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce). przechowywać w lodówce (jeśli dłuższy czas, ja trzymałam na stole w kuchni przez 1 dzień, konsystencja była idealna).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation