Kuchnia

przepisy

Tort wiśniowy z kremem mascarpone
Przepis na tort biszkoptowy z wiśniami i kremem z mascarpone. Prosty, lekki i nie za słodki tort z dużą ilością kremu. Jeśli lubicie, możecie blaty biszkoptu dodatkowo nasączyć.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Krem z mascarpone:

4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
500g serka mascarpone
500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
100g cukru
300g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki dżemu czereśniowego lub wiśniowego

Dodatkowo:

1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
Wiśnie odsączyć na sitku (powinno zostać około 400ml kompotu). Kompot zagotować. Do gotującego się kompotu dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
Biszkopt przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Założyć obręcz tortownicy na spodnim krążku i wylać wiśnie z kisielem. Wstawić na godzinę do lodówki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mascarpone, twaróg i 100g cukru utrzeć na gładką masę mikserem. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Połowę pozostałego kremu wyłożyć na wiśnie. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu.(Jeśli krem byłby za rzadki, należy chwilę poczekać, aż zacznie lekko tężeć).
Dżem przetrzeć przez sitko, aby oddzielić go od owoców. Dżem bez owoców wymieszać z odłożonym kremem i udekorować nim torta.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz.

Smacznego

Uwaga: 1 szklanka = 250ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation