Kuchnia

Muffinki wytrawnie

Muffiny z cukinią i suszonymi pomidorami
Jeśli znudziły się Wam kanapki na drugie śniadanie zróbcie smaczne muffiny z młodą cukinią i suszonymi pomidorami. Takie muffinki z pewnością sprawdzą się też w podróży czy jako przekąska na domówce.


Składniki:

350 g maki orkiszowej jasnej
250 ml kefiru
2 jajka
50 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody
1 cukinia
100 g suszonych pomidorów z oleju
2 łyżki startego parmezanu
około 1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczka kminku
3 szczypty soli
pieprz świeżo zmielony


Mąkę mieszamy razem z sodą i przyprawami. Dodajemy kefir, jajka, olej. Miksujemy na gładka masę. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy na małe kawałki. Startą cukinię i pokrojone pomidorki dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko łyżką. Na koniec wsypujemy świeżo straty parmezan. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation