Kuchnia

Makaron

LAZANIA Z KURCZAKIEM - składniki:
12 płatów lasagne
50 dag piersi kurczaka
cukinia
30 dag brokułów
30 dag pieczarek
2 cebule
3 spore pomidory
duża puszka (0.9 l) pomidorów w zalewie
3-5 ząbków czosnku
10 listków bazylii
2 łyżki śmietany
10 dag startego parmezanu
5 dag masła
4-5 łyżek oliwy
1-2 suszone pepperoncini
cukier
sól
2.5 szklanki beszamelu
LAZANIA Z KURCZAKIEM - sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić na cząstki, cukinie - w półplasterki, piersi - w paski. Na patelni rozgrzać połowę oliwy i usmażyć na niej kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pieczarki. Gdy się zrumienią, dodać cukinię i chwilę smażyć razem. W rondlu z grubym dnem rozgrzać resztę oliwy, podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę, czosnek i pepperoncini, po kilku minutach wyjąć papryczkę i dodać kurczaka, pieczarki z cukinią, podzielony na różyczki brokuł, obrane pomidory pokrojone w kostkę i połowę zmiksowanych pomidorów w zalewie, dusić na małym ogniu około 15 min. Następnie dodać śmietanę, pokrojone listki bazylii, doprawić do smaku. Prostokątne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć suchymi płatami makaronu (gdyby się nie mieściły, pokruszyć brzegi), przykryć farszem, polać beszamelem, posypać parmezanem i jeszcze raz powtórzyć wszystkie te czynności. Na wierzchu ułożyć ciasto i dokładnie pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi pomidorami, posypać parmezanem. Zapiekać około 45 min w temperaturze 190-200°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation