Kuchnia

jadło

Muffinki marmurkowe

Proste i szybkie dwukolorowe muffinki waniliowo- kakaowe.

Składniki:

250g mąki pszennej
80g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
80ml oleju
2 jajka

Dodatkowo:

2 łyżki mleka
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajka.
Kolejno wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części wmieszać kakao i mleko.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać po łyżeczce na przemian jasne z ciemnym.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation