Kuchnia

tarty zapiekanki na słono

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i pieczarkami
Zapiekanka z makaronem – składniki:

250-300 g makaronu (np. rurki)
250 g kiełbasy (lub więcej…)
ok. 300 g pieczarek
1 cebula
2 papryki
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru, oliwa do smażenia
ser do posypania (ja użyłam trochę mozzareli i startego sera żółtego)



Makaron gotuję w osolonej wodzie tylko, żeby zrobił się odrobinę plastyczny- nie może być ugotowany ani nawet al dente bo po upieczeniu będzie zbyt miękki. Przelewam go zimną wodą i odstawiam.
Na odrobinie oliwy podsmażam obrany i posiekany czosnek i pokrojoną cebulę aż cebula zrobi się szklista



i dodaję pomidory z puszki (jeśli są całe to należy je rozdrobnić). Doprawiam sos solą, pieprzem, bazylią, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi i gotuję ok. 20 min. Można przygotować sos dzień wcześniej.



Na oliwie podsmażam pokrojoną kiełbasę i dodaję obraną i pokrojoną paprykę i podsmażam paprykę tylko żeby lekko zmiękła.




Oddzielnie podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam kiełbasę z papryką, na to wykładam ugotowany makaron, podsmażone pieczarki, a na to sos pomidorowy.


Zapiekam ok. 30 minut w temp. 160 stopni po czym na wierzch posypuję ser i jeszcze zapiekam aż do rozpuszczenia sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation