Kuchnia

wypieki

Truskawkowy tort Pavlova z bazylią, limonką i octem balsamicznym

6 białek

350 g cukru pudru

1 łyżeczka octu winnego

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki posiekanej bazylii

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

do dekoracji:

400 ml śmietany kremówki

400 g truskawek

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka octu balsamicznego

kilka listków bazylii i mięty

Pavlova_6

Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 25 cm. Położyć go na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać połowę cukru. Ubijać, aż piana stanie się błyszcąca, Dodać wtedy pozostale składniki, czyli resztę cukru, ocet, mąkę kukurydzianą, bazylię i skórkę z limonki. Wymieszać całość delikatnie szpatułką i wyłożyć na przygotowaną blachę. W środku zrobić wgłębienie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, pięc 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obrać i pokroić truskawki, posypać je cukrem, doprawić octem i posiekanymi ziołami, wymieszać. Ubić śmietanę, rozsmarować na bezie, na wierzchu ułożyć truskawki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation