Kuchnia

amciu

chleb
po 2 plastry parzonego boczku na porcję
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
po 1 jajku na porcję
30 g żółtego sera
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwa

Sposób przyrządzania:

Foremki na muffinki (sylikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba posmarowaną z obu stron masłem. Przygotować sos serowy: w rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, chwilę smażyć. Zdjąć rondelek z ognia, dodać podgrzane mleko i szybko rozmieszać żeby nie było grudek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Dodać sera i dalej podgrzewać do zgęstnienia. Plastrami boczku wyłożyć górę foremki, tak aby lekko zachodził na chleb. Przyprawić solą i pieprzem. Na to ostrożnie wbić jajko i dodać sos serowy. Zapiekać w temperaturze 180°C do zrumienienia boczku i ulubionego ścięcia jajek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation