Kuchnia

Jedzenie

BITKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYCH GRZYBÓW


SKŁADNIKI:
90 dag odtłuszczonej szynki wieprzowej
sól
pieprz
2 łyżki oleju
cebula
4 dag suszonych podgrzybków
4 ziela angielskie
liść laurowy
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżeczki mąki
majeranek
1/3 szklanki śmietanki kremówki

WYKONANIE:
Grzyby dokładnie umyłam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam aż zmiękną.
Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, rozbiłam tłuczkiem, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Obsmażyłam partiami na rumiano na rozgrzanym oleju, odłożyłam na talerz.
Na tym samym tłuszczu zeszkliłam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Z powrotem włożyłam mięso do rondla, dodałam osączone grzyby, przez sitko wyłożone gazikiem kosmetycznym wlałam wodę, w której moczyły się grzyby.
Dolałam tyle gorącej wody, żeby mięso było tylko co przykryte. Dodałam ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko posoliłam.
Na wolnym ogniu pod przykryciem dusiłam do miękkości (uzupełniałam wodą odparowany sos).
Mąkę rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos.
Dodałam kremówkę, doprawiłam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

kuchennezapiskiedyty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation