Kuchnia

Kulinaria

zapiekanka z ziemniaków - Zapiekanka z ziemniaków z sosem czosnkowo-ziołowym - Przepisy kulinarne Tesco


Składniki:
• 1 kg młodych ziemniaków
• 2 pory
• 250 ml mleka
• 1 żółtko
• 2 łyżki mąki
• 200 g sera żółtego
• przyprawy: sól, tymianek, pieprz biały

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą ok. 25 min. Następnie przestudź i pokrój w plastry. Ziemniaki podziel na dwie części. Pory dobrze umyj, przekrój je wzdłuż na pół, wypłucz dokładnie liście i pokrój w plasterki.

Przygotuj sos do zapiekania: ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Mleko roztrzep z jajkiem – najlepiej mieszadłem – dodaj mąkę, ser, sól, tymianek i pieprz biały. Całość przelej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a ser zacznie topnieć. Nie gotuj, inaczej jajko się zetnie, a mleko zważy. Gotowy sos podziel na 3 porcje.

Naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 20x20 cm wysmaruj oliwą. Na dnie poukładaj ciasno warstwę ziemniaków, lekko je posól i zalej równo jedną porcją sosu. Na ziemniakach poukładaj pory, posól je i zalej kolejną porcją sosu. Następnie przykryj drugą częścią ziemniaków i zalej pozostałym sosem. Zapiekankę posyp z wierzchu tymiankiem i zapiekaj ok. 50 min w temp. 190°.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation